Friday, March 11, 2011

Universiti Tokyo, Universiti Kyoto & Universiti Nasional Singapura Terbaik di Asia dan Antara 100 Terbaik Dunia

Universiti  Tokyo terbaik di Asia
Majalah Times Higher Education telah menyenaraikan 3 buah universiti di Asia mengungguli antara 30  buah universiti terbaik di dunia.   Universiti Tokyo merupakan satu-satunya universiti di Asia yang berjaya dipilih dalam senarai 10 universiti terbaik, disusuli Universiti Kyoto di tempat ke-18.  Manakala Universiti Nasional Singapura (NUS) disenaraikan sebagai universiti ke-27 terbaik di dunia dan ketiga terbaik di Asia.
Seramai 13,388 ahli akademik berpengalaman dari 131 negara telah diminta memilih universiti yang pada pandangan mereka baik dalam bidang penyelidikan dan pengajaran di seluruh dunia.

10 Tokoh Terkaya Dunia

Menurut senarai Hartawan Sedunia' Forbes 2011, Encik Carlos Slim Helu, pemilik syarikat telekomunikasi Telmex di Mexico, kekal menjadi tokoh terkaya dunia dengan nilai harta naik AS$20 bilion kepada AS$74 bilion. Jurang perbezaannya dengan hartawan nombor dua, pengasas Microsoft serta pengerusi bersama Bill & Melinda Gates Foundation, Encik Bill Gates, semakin luas. Nilai harta Encik Gates mencapai AS$56 bilion. Di tempat ketiga, Encik Warren Buffet, menambah AS$3 bilion kepada nilai hartanya kepada AS$50 bilion.